NIELS EJNAR RUST: “Urkokken”

I 1984 udførte Niels Ejnar Rust gavlmaleriet ”Urkokken” på Volmerhus i Jernbanegade. Motivet er en stiliseret udgave af Brandes byvåben. Værket ændrede karakter da den lille butik ved foden af gavlen blev revet ned. Hedelandskabet på butikkens mur blev erstattet af et abstrakt mønstret bånd.

Niels Ejnar Rust har udført flere andre gavludsmykninger i byen. I samarbejde med daghøjskolelever udførte han i 1986-87 et par gavludsmykninger på huse ved Storegade og Østre Allé. Værkerne eksisterer ikke længere.

Klik på billedet for at se billedgalleri

FINN BIRKELUND MORTENSEN: ”Sagnet om Brande Kirke”

I 1984 udførte Finn Birkelund Mortensen vægmaleriet ”Sagnet om Brande Kirke” der kan ses i Borgergade. Det fortæller sagnet om Brande Kirkes tilblivelse omkring 1175. Kunstneren har malet motivet og muren i to omgange. Første gang i 1984, anden gang i 1999, hvor han reviderede motivet.

Hele motivfrisen er opbygget af farvede firkanter på 6 x 6 cm. Man skal således på god afstand af muren for at motivet manifesterer sig. Dele af motivet forholder sig til sagnet mens andre dele er underfundige tilføjelser og parafraser fra kunstnerens side.

Klik på billedet for at se billedgalleri

ADOLPH DENIS HORN: ”Rene linjer”

I 1990 fik Brande endnu et gavlmaleri af nordmanden Adolph Denis Horn, nemlig det konstruktivistisk inspirerede maleri ”Rene Linjer” på Volmerhus i Jernbanegade. Værket og motivet er oprindelig et præmieret forslag til udsmykning af den nye centralbanestation i Oslo. Udsmykningsopgaven blev aldrig realiseret.

Senere fandt Adolph Denis Horn, at hans konstruktive værk gjorde sig godt i Brandes arkitektoniske rammer – på en gavl med kig op til byens banegård.

Klik på billedet for at se billedgalleri

ASBJØRN LØNVIG: “Puls”

I sommeren 1992 udførte kunstneren Asbjørn Lønvig gavlmaleriet ”Puls” på gavlen af Storegade 25. Værket med det bølgende farvebånd som motiv flyder langsomt hen over gavlen og peger ud på gadens puls.

Klik på billedet for at se billedgalleri

POUL GERNES: “Vandtårnet”

I 1992 udsmykkede Poul Gernes toppen af Brande vandværks gamle tårn på Blichersvej 24. Udsmykningen har to hovedmotiver: henholdsvis forskelligfarvede kirsebærblomster og plantefragmenter, der snor sig som en bred frise om tårnets top. Poul Gernes’ udsmykning af vandtårnet er karakteristisk for hans ornamentale og koloristiske udsmykninger.

Han er beslægtet med 1968-gavlkunstnerne, idet han i lighed med dem gerne arbejdede med kunstens mere almene brugsfunktion. Han var ikke bange for at bruge skabeloner i sin kunst, f.eks. dekorative blomster, som det er tilfældet i vandtårnet. En skabelon bærer ikke kunstnerens personlige fingeraftryk i sig. Poul Gernes var en social integreret kunstner eller en ”dekoratør”, som han vanligvis betegnede sig selv.

Klik på billedet for at se billedgalleri

MARCO EVARISTTI: ”Escalator Liberta”

I 1994 udførte Marco Evaristti vægudsmykningen ”Escalator Liberta” til Brande Rådhus i Centerparken. Hans ”Escalator Liberta” er et usædvanligt og konfrontatorisk monstrum af et værk. Det er usædvanligt både hvad materialer, form, skala og placering angår.

Værket er udført i rå og rustikke materialer: jern, cement og mursten. Det er et konceptuelt og reflekteret værk; der er inkorporeret tanker om den arkitektoniske kontekst værket indgår i. Værket har en markant og ironisk arkitektonisk karakter, og røber kunstnerens baggrund som arkitekt.

Marco Evaristtis gavlværk eksisterer ikke længere. Det blev revet ned 2020 i forbindelse med nedrivningen af Brande rådhus.

Klik på billedet for at se billedgalleri

FINN BIRKELUND MORTENSEN: ”Røde Anna i Birkelund”

I 2013 udførte Finn Birkelund Mortensen motivet ”Røde Anna i Birkelund” på muren ved Nordeas p-plads ved Strømmen. Udsmykningen af Nordeas mur var Gavlmaleriforeningen MURENs første murprojekt.

Finn Birkelund Mortensens ekspressive motivfrise er en reference til hans barndoms land og opvækst med moderen Anna.

Klik på billedet for at se billedgalleri

Gavlværker 1968

Gavlværker 1968

Brande 1968 De gavlværker, som kunstnerkollektivet Murens Mænd malede på centrale gavle og mure i Brande i 1968 skete på initiativ af Midtjysk Kunstforening (ved formand Jørgen Mansfeld-Giese og næstformand Ole Bendix). Værkerne rummer flere tidstypiske tendenser....

Gavlværker 1970

Gavlværker 1970

De nordiske gavle  Der blev udført fire gavl- og vægudsmykninger i løbet af sommeren 1970 af fire nordiske kunstnere: nordmanden Adolph Denis Horn, svenskerne Holger Bäckström og Bo Ljungbergh, finnen Jorma Kardén, samt de tre islændige Thorbjörg Höskuldsdottir,...

Nyere værker: 2014 og frem

Nyere værker: 2014 og frem

De nyeste udsmykninger i Brande er enkeltprojekter initieret af henholdsvis Gavlmaleriforeningen MUREN og Street Art Festivalen med Lions som arrangører.ANDERS REVENTLOV: Muralisme på Q8 benzintankI december 2014 og i februar 2015 udsmykkede Anders Reventlov en...

Foreningens projekter

Foreningens projekter

RENOVERINGER "Akrobatfantasi" af K. Bjørn Knudsen, Storegade 7, renoveret 2014 Se billedgalleri "Legetøjsdyr" af Leif Jepsen, Torvegade 21, renoveret 2016 Se billedgalleri "Rygsøjler" af Claes Birch, Torvegade 5, renoveret 2018 Se billedgalleri NYE PROJEKTER...